sie robi Ziomuś
Ta
klasyczna pasta została stworzona w latach 70 przez rzymskiego
restauratora o imieniu Alfredo. Poniższy przepis pochodzi z programu
"viva la pasta".
Składniki:
4-6 porcji
500 g makaronu fettucine
300 ml słodkiej śmietany
80 g masła
80 g świeżo utartego parmezanu
duży pęczek świeżej pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Opis przygotowania:
25 min.
W
dużym garnku ugotować al dente makaron. W tym czasie na dużej patelni
roztopić masło na małym ogniu, dodać śmietanę i parmezan, następnie
całość zagotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać do smaku
sól i pieprz oraz duże ilości świeżo posiekanej pietruszki. Kiedy
makaron będzie gotowy, odcedzić i wymieszać z sosem bezpośrednio na
patelni.
Smacznego