www.MusicOnPlanet.pl
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Electro-Freestyle,Breakdance, hip-hop, miami bass, oldschool & newstyle, electric boogie


You are not connected. Please login or register

Ślimaki zapiekane w muszlach

Go down  Wiadomość [Strona 1 z 1]

1Ślimaki zapiekane w muszlach Empty Ślimaki zapiekane w muszlach Pią Sie 27, 2010 11:55 am

electro2000

electro2000
MusicOn_MoD



Ślimaki zapiekane w muszlach

Ślimaki zapiekane w muszlach 253_dab5a12cde45ed5c

Składniki:

60 ślimaków
20 dkg miękkiego masła
2 łyżki posiekanej naci pietruszki
2 łyżki pokrojonego drobno czosnku
1 łyżka posiekanej szalotki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ślimaki aby nadawały się do spożycia muszą najpierw zostać poddane przynajmniej 10-dniowej głodówce. Ślimaki głodzi się, aby ich organizm oczyścił się z pozostałości pokarmów które mogłyby okazać się trujące dla człowieka. Głodówkę można złagodzić podając ślimakom zioła takie jak tymianek, rozmaryn itp. z dodatkiem otręb pszennych. Praktycznym sposobem jest umieszczenie ich w dużym plastikowym wiadrze nakrytym siatką lub innym materiałem zapewniającym cyrkulację powietrza (np. rajstopy damskie). Wiadro należy odstawić w chłodne, przewiewne miejsce. Mięczaki poddaje się następnie płukaniu. Pod czas pierwszego płukania pod bieżącą wodą czyści się zewnętrzną część ślimaka. W drugim, z dodatkiem octu i soli, oczyszcza się jego wnętrze. Trzecie płukanie to kąpiel w czystej wodzie. Przed przystąpieniem do płukania dobrze jest umieścić ślimaki w mieszance soli i mąki. Po tych zabiegach ślimaki należy obgotować, schłodzone, wyjęte ze skorupek.
Tak przygotowane ślimaki zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut usuwając tworzącą się pianę, odcedzić i schłodzić. Wyjąć ślimaki z muszli, usunąć rogi, jelito i dwa widoczne gruczoły. Tak przygotowane mięso ślimaków posiekać nożem, wymieszać z masłem, natką pietruszki, cebulką i czosnkiem, przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić muszle, ułożyć na blasze, zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Powrót do góry  Wiadomość [Strona 1 z 1]

Similar topics

-

» Żabie udka zapiekane

Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach